Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarstudenter misstänks ha fuskat sig till sin utbildningsplats

Publicerad: 29 januari 2019, 13:16

Det blir upp till universiteten att avgöra om studenter som köpt sitt resultat på högskoleprovet ska förlora sin utbildningsplats.

Foto: Photos.com

Flera studenter på läkarprogrammet i Lund och Karolinska institutet ska ha fuskat sig till sina utbildningsplatser. Det skriver Sydsvenska Dagbladet.


Ämnen i artikeln:

Lunds universitetKarolinska institutetUniversitetskanslersämbetet

I mitten av januari dömdes tre personer i den så kallade HP-ligan för att ha hjälpt hundratals personer att fuska sig till höga resultat på högskoleprovet. Samtidigt dömdes 23 av ligans kunder för att ha fuskat. Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad har granskat ligans kundregister och hittat minst 13 personer som nu läser vid universitetet i Lund. Två av dem ska ha köpt ett provresultat för att komma in på läkarprogrammet.

– Det är förfärligt! Både för antagningssystemet och universitetets trovärdighet. Men det är också förfärligt för alla de studenter som inte har kommit in på de utbildningar de har sökt för att folk har fuskat sig före dem i kön. Det är väldigt tråkigt, säger Joakim Hall, som är antagningschef på Lunds universitet till sydsvenskan.se.

En av läkarstudenterna är dömd för fusk. Hen ska enligt tidningen ha betalat runt 94 000 kronor för att få 2,0 som resultat. Studenten nekar till att ha använt ligans utrustning under provet.

De studenter som finns i ligans kundregister riskerar nu att få sina provresultat ogiltigförklarade. Universitets- och högskolerådet (UHR) ansvarar för högskoleprovet och antagningen till de flesta universitetsutbildningar i Sverige och går nu igenom alla namn i registret för att bedöma om studenterna har fuskat. Enligt Sydsvenskan går många av studenterna på läkarprogrammet på Karolinska institutet eller andra topputbildningar för blivande läkare och psykologer i landet.

Om studenterna bedöms ha fuskat blir det upp till respektive lärosäte att avgöra om studenterna ska få fortsätta sin utbildning. Om de stängs av kan de ändå få behålla sina studiemeriter, enligt de riktlinjer som finns från Universitetskanslersämbetet.

– Den här frågan är inte alldeles glasklar. Och hittills har den inte haft det omfång som vi befarar att den får nu. Det hade varit väldigt, väldigt önskvärt att vi får en ordentlig klarhet i vilka regler som ska gälla, säger Per Nilsén, som är ordförande för antagningsnämnden i Lund till sydsvenskan.se.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev