Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarstudenter protesterar mot poängsättning i England

Publicerad: 13 juli 2009, 14:05

Läkarstudenter protesterar mot poängsättning i England

Foto: Foto: Photos.com

Medicinstudenter i Storbritannien protesterar mot att de betygsätts på områden som inte har med själva utbildningen att göra.


Den brittiska debatten kretsar kring en studie gjord vid Durham University i Storbritannien. Där testades ett nytt sätt att mäta medicinstudenternas förmågor på en rad olika områden. Bland annat fick de poäng om de gjorde rätt när de registrerade sig vid utbildningen och om de gick på sina lektioner, skriver tidningen Times Higher Education.

Uppgifter som lämnades in för sent och mejl från skolledningen som inte besvarades resulterade däremot i minuspoäng.

Skolan motiverar mätningarna med att hänvisa till forskning från USA som sägs visa att slarviga medicinstudenter ofta misslyckas ute i yrkeslivet. Om modellen visar sig framgångsrik kan den exporteras även till andra skolor.

– Läkares beteende är lika viktigt som deras kunskaper. Faktum är att de flesta klagomålen handlar om beteende och inte om kunskap, säger John McLachlan, en av de ansvariga för medicinutbildningen på Durham University, till Times Higher Education.

Andrew Kinmond, ledamot i British Medical Associations kommitté för medicinstudenter, är kritisk mot skolans sätt att resonera.

– Det är en självmotsägelse att påstå att vi måste lära oss att agera professionellt och sedan mäta hur vi beter oss från dag ett, säger han till tidningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev