torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarstudenterna kräver bättre scheman

Publicerad: 31 oktober 2019, 13:04

Foto: FRIBILD

Fyra av landets sju läkarutbildningar schemalägger mer än 40-timmarsveckor, visar en ny rapport från SLF Student. Högst schemaläggning i veckan har studenterna vid Karolinska institutet i Stockholm. Nu vill föreningen se en ändring.


– Det finns direkta kopplingar mellan psykisk ohälsa hos studenterna och hög arbetsbelastning, säger Theodor Lav, ordförande för SLF Student.

Sveriges läkarförbund Student, SLF Student, har tagit fram en rapport om hur läkarprogrammen i Sverige schemalägger sina studenter. Den visar att endast fyra av sju utbildningar schemalägger enligt arbetstidslagen på 40 timmar i veckan. Högst antal schemalagda timmar i veckan har studenterna vid Karolinska institutet, termin åtta, och Uppsala universitet, termin sex, med 45 timmar i veckan. Läkarstudenterna vid Göteborgs universitet, termin sex, och Lunds universitet, termin åtta, har ett schema på 42 timmar i veckan.

– Vid Karolinska institutet har man inte heller räknat in egen studietid i schemat. Man ställer dessutom krav på helgarbete, och jourtid. Det ligger också utanför schemat, säger Theodor Lav.

Theodor Lav drar paralleller till en rapport SLF Student släppte 2017, som visade på att läkarstudenter mår sämre än befolkningen i övrigt.

– Sämst mådde studenterna vid Karolinska institutet. Där var andelen studenter som övervägt att ta sitt liv 14 procent, säger Theodor Lav.

På andra plats kom Göteborg och Umeå universitet, där 12 procent av studenterna funderat på att ta sitt liv.

– I rapporten om psykisk ohälsa genomfördes djupintervjuer. Där nystades det fram att den psykiska ohälsan ofta var förknippad med hög arbetsbelastning, säger Theodor Lav.

Trots att arbetstidslagen på 40 timmars arbetsvecka inte omfattar studenter vill SLF Student att den nu ska bli vägledande då universiteten schemalägger läkarutbildningarna.

–Vi vill att självstudier läggs i schemat och inte överskrider 40 timmarsveckor. Och att dygnsvilan inte bryts av jourpass, säger Theodor Lav.

Han menar att läkarutbildningen är speciell på så vis att väldigt lite tid går åt till att sitta i skolbänken.

–Som student deltar man i arbetet på kliniken. Man får se människor dö, ta del av livsöden och olyckor. Det innebär en väldigt stor stress om det inte finns tid för återhämtning, säger han och fortsätter:

– Universiteten säger ofta att det är ett sätt att förbereda sig för arbetet hos regionerna. Men jag tycker inte att det går att skylla bristande schemaläggningen på bristande arbetsmiljö hos regionerna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev