Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarutbildning får nya studieorter

Publicerad: 20 maj 2014, 09:14

Nu är det klart att Kalmar och Jönköping blir nya studieorter för läkarutbildningen vid Linköpings universitet. Detta avslöjades under en presskonferens i dag.


Kalmar och Jönköping blir två av fyra huvudorter för läkarutbildningen vid Linköpings universitet. Sedan tidigare genomför en del av studenterna på läkarprogrammet vid Linköpings universitet sin kliniska utbildning i Norrköping. Samarbetsavtalet börjar gälla 1 juli i år. Först och främst utökas den verksamhetsförlagda utbildningen som universitetet redan har inom landstinget.

Från och med vårterminen 2015 kommer 20 respektive 30 läkarstudenterna som tas in vid Linköpingsuniversitet att göra sin kliniska utbildning i Kalmar och Jönköping, med start 2018 då de avslutande fem terminerna genomförs. Längre fram, år 2020, ska verksamheten vara fullt utbyggd med 100 respektive 150 läkarstudenter placerade i Kalmar och Jönköping.

– Ett långvarigt och mycket väl fungerande samarbete mellan Linköpings universitet och Landstinget i Kalmar län kommer att utvecklas ytterligare genom vårt avtal. Det kommer att stärka läkarutbildningen vid Linköpings universitet, säger Helen Dannetun, rektor vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

I samarbetsavtalet om decentraliserad läkarutbildning ingår Linköpings universitet, Landstinget i Kalmar län och Landstinget i Östergötland, vilket också innebär ökat samarbete med Linnéuniversitetet.

Målen med samarbetsavtalet är även att stärka forskningsmiljön. När utbildningen är fullt utbyggd kommer det att finnas två till tre professorer respektive lektorer placerade i Kalmar som har det övergripande ansvaret för utbildningen.

Avtalet är långsiktigt och kan tidigast sägas upp efter tio år.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News