Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarutbildning kan förklara Shakespeares framgångar

Publicerad: 8 januari 2010, 13:21

Läkarutbildning kan förklara Shakespeares framgångar

Foto: William Shakespeare.

William Shakespeares insikter om den mänskliga naturen berodde på att han var – kirurg. Åtminstone enligt en läkare från Australien.


Trots att han är en av världshistoriens mest kända personer är många detaljer om William Shakespeares liv i 1500-talets England okända. Läkaren John Brine från Katoomba i Australien har en egen teori om vad dramatikern ägnade sig åt innan han skrev sina berömda pjäser.

Enligt den arbetade William Shakespeare som fältkirurg i den engelska armén, rapporterar tidningen Mudgee Guardian.

John Brine har ägnat mer än tio år åt att gå igenom William Shakespeares samlade verk. Totalt har han hittat fler än 200 medicinska referenser och 712 anspelningar på medicinska krämpor som tyder på att dramatikern hade medicinsk utbildning.

Den australiensiske läkaren gör bedömningen att Hamlet lider av depression eller bipolär sjukdom, att Ofelia visar tecken på schizofreni och att Othello beter sig som han gör på grund av sin epilepsi.

John Brine anser även att en medicinsk bakgrund skulle kunna förklara William Shakespeares förståelse för den mänskliga naturen. Han presenterar sina teorier i boken His Medical Footprints.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev