Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarutbildningen byggs ut

Publicerad: 13 september 2017, 11:22

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, vill att Sverige ska vara självförsörjande med läkare.

Foto: Pax Engström Nyström

UPPDATERAD Läkarutbildningen byggs ut med 440 nya platser. Satsningen ingår i regeringens höstbudget.


När regeringens höstbudget presenteras på onsdag i nästa vecka ingår en satsning på nio miljoner kronor som ska räcka till omkring 40 nya helårsplatser på läkarutbildningen under 2018. Denna utökning ska sedan fortsätta fram till 2023 då läkarutbildningen ska ha fått omkring 440 nya helårsstudenter per år till en kostnad av 96 miljoner kronor.

– Det här är en av våra satsningar för att trygga kompetensförsörjningen i sjukvården. Det här kan bidra till att vi klarar en egenförsörjning av läkare och inte behöver vara beroende av utländska läkarstudenter, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, till Dagens Medicin.

Enligt henne motsvarar de 440 nya platserna vad lärosätena efter dialog med regering sagt att de har kapacitet för. Hur platserna fördelas mellan universiteten kommer regeringen att presentera i samband med budgeten. Men platserna ska fördelas till alla de sju universitet som bedriver läkarutbildning.

– Det är viktigt att utbildningsplatserna fördelas över hela landet för att trygga läkarförsörjningen i alla delar av Sverige, säger Helene Hellmark Knutsson.

Samtidigt arbetar regeringen vidare med ett förslag till ny sexårig läkarutbildning. Men Helene Hellmark Knutsson kan inte ge något löfte om att regeringen kommer att lägga fram något förslag före mandatperiodens slut.

– Det är viktigt att förändringarna är väl förankrade hos lärosätena, arbetsgivarna och de fackliga organisationerna, säger hon.

Läkarförbundet välkomnar utökningen av antalet platser på läkarutbildningen.

– Det är positivt att man väljer att satsa på fler utbildningsplatser. Samtidigt är det viktigt att man lyckas upprätthålla kvalitén på grundutbildningen, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundets utbildnings- och forskningsdelegation.

Hon påpekar att det är viktigt att samtidigt utöka antalet AT- och ST-platser. Ett ansvar som ligger på landsting och regioner i dag.

– Annars så bygger man på de flaskhalsar som finns i dag. Det som behövs är färdiga specialister, säger Sofia Rydgren Stale.

Relaterat material

Ökningen av läkarstudenter planar ut

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev