Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkarutbildningen lockar färre

Publicerad: 17 april 2019, 09:46

Intresset för att utbilda sig till läkare fortsätter att dala visar preliminära ansökningssiffror.

Foto: Thinkstock

Färre vill utbilda sig till läkare. Samtidigt ökar intresset för att bli sjuksköterska. Det står klart när UHR summerar antalet anmälningar som kommit in till höstens utbildningar.


När Antagning.se stängde anmälan natten till tisdagen hade totalt 360 189 anmälningar kommit in för att studera på universitet och högskola i höst. Det är 38 fler än för ett år sedan, visar preliminära siffror från Universitets- och högskolerådet, UHR.

Antalet förstahandssökande till landets läkarprogram forsätter dock att dala. Till hösten har 6 369 sökande valt en av de sju läkarutbildningarna som ges i Sverige som sitt första alternativ, jämfört med 6 486 i fjol.

Intresset för att bli sjuksköterska ökar samtidigt svagt. Till hösten har 8 899 sökt till något av landets sjuksköterskeprogram som ges på grundnivå. I fjol hade 8 750 utbildningen som sitt förhandshandsalternativ.

Röda Korsets högskola är det lärosäte i landet där antalet förstahandssökande procentuellt sett ökar mest. 23,7 procent fler förstahandssökande lockar Röda Korsets högskola till hösten. Men då ska man ha i åtanke att kursutbudet utökats med två specialistsjuksköterskeprogram: ett med inriktning mot intensivvård och ett med inriktning mot psykiatrisk vård.

Antagningsbeskeden kommer den 11 juli, skriver UHR på sin webbplats.

Relaterat material

Avhoppen från läkarlinjen ökar

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev