Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkemedel dödade tumör

Publicerad: 18 April 2008, 12:19

Brösttumörerna försvann hos nära hälften av de kvinnor som i en studie behandlades i ett tidigt skede med Herceptin och cytostatika.


I studien ingick 1 510 patienter, varav 453 med så kallad HER 2-positiv bröstcancer, som inte opererats. Vid HER 2-positiv bröstcancer kan behandlingssvar i regel förväntas med läkemedlet Herceptin (trastuzumab), en monoklonal antikropp.

De HER 2-positiva patienterna fick först fyra behandlingsomgångar med Herceptin och två typer av cellgift, epirubicin och cyklofosfamid. Därefter fick de Herceptin i kombination med annan cytostatika. De övriga patienterna i studien fick samma läkemedelskombinationer men utan Herceptin. Resultaten visade att tumören försvann helt hos 46 procent av de HER 2-positiva kvinnorna. Hos kvinnorna med HER 2-negativa tumörer försvann tumören helt hos omkring 30 procent av patienterna. Studien, Gepar Quattro, är den hittills största som utvärderat behandling med denna typ av läkemedel före operation, så kallad neoadjuvant behandling. Resultaten bekräftar fynden från den så kallade Noah-studien.

Gepar Quattro-studien, som finansierats av Roche, presenterades i dag vid den pågående bröstcancerkonferensen EBCC i Berlin.

EBCC-konferensens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev