Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedel dras in på grund av cancerrisk

Publicerad: 26 september 2019, 10:58

Läkemedel som innehåller ranitidin, ett ämne som ett flertal medel mot sura uppstötningar innehåller, återkallas på grund av en potentiell cancerrisk, meddelar Läkemedelsverket.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Det är en försiktighetsåtgärd under tiden att en utredning om ämnet pågår och det finns ingen akut risk för patienter som tar läkemedel med ranitidin, enligt Läkemedelsverket. Läkemedel med ranitidin säljs både på recept och receptfritt.

Ämnet som hittats heter NDMA och är en nitrosamin som i djurstudier har visat sig vara cancerframkallande. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och andra nationella läkemedelsmyndigheter, däribland Läkemedelsverket, arbetar nu för att utreda omfattningen av NDMA. Under tiden ska alltså alla läkemedel med ranitidin bort från hyllorna, har Läkemedelsverket beslutat.

– Det finns inga akuta risker med att använda läkemedlen. Men det finns andra behandlingsalternativ och då anser vi att det är onödigt att använda dessa läkemedel innan eventuella risker har kartlagts, säger Lena Björk, direktör inom området tillsyn vid Läkemedelsverket, till nyhetssajten Läkemedelsvärlden.

Läkemedelsverket listar de läkemedel som nu dras in här.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev