Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedel förlängde överlevnad efter höftfraktur

Publicerad: 18 september 2007, 08:47

Infusion med zoledronsyra kan minska antalet nya frakturer och förlänga överlevnaden hos patienter som redan haft höftfraktur, enligt en ny studie.


Ett internationellt forskarlag har undersökt effekten av det nya benskörhetsläkemedlet zoledronsyra på patienter som redan har drabbats av höftfraktur. Det är en patientgrupp som har hög risk att drabbas av fraktur på nytt.

Totalt ingick 2 127 patienter i undersökningen, med en medelålder på 74,5 år. Studiedeltagarna lottades till att antingen få behandling med zoledronsyra eller placebo. Zoledronsyra tillhör läkemedelsklassen bisfosfonater och ges som infusion en gång om året. Alla patienter i studien behandlades också med kalcium och D-vitamin.

Enligt resultaten från studien som i dag förhandspubliceras i New England Journal of Medicine minskade behandling med zoledronsyra förekomsten av nya frakturer jämfört med placebo.

Efter i genomsnitt 1,9 års uppföljning var andelen patienter som fått en ny fraktur 8,6 procent i gruppen som fått zoledronsyra. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 13,9 procent. Detta är första gången som ett benskörhetsläkemedel visat sig kunna minska risken för nya frakturer hos patienter som redan drabbats av höftfraktur.

Studien visade också att överlevnaden var högre i gruppen som behandlades med zoledronsyra. Andelen patienter som dog under uppföljningstiden var 9,6 procent i gruppen som fick aktiv behandling jämfört med 13,3 procent i kontrollgruppen.

I en kommentar till studien skriver två amerikanska forskare att resultaten var slående och klart visar att den aktuella patientgruppen bör ha aktiv behandling. De ifrågasätter dock att effekterna skulle vara unika för just zoledronsyra.

De två kommentarförfattarna menar också att studien kan ifrågasättas ur etisk synpunkt då hälften av patienterna, som tillhör en mycket sårbar grupp, inte fick aktiv behandling. Studieförfattarna försvarar sig med att patienterna som var med i undersökningen inte kunde ta eller var ovilliga att ta orala bisfosfonater.

Den aktuella studien är finansierad av läkemedelsföretaget Novartis. Zoledronsyra marknadsförs under namnet Aclasta. Läkemedlet väntas snart bli godkänt inom EU för behandling av benskörhet. Det är tidigare godkänt vid andra indikationer.    New England Journal of Medicine, publicerad online Läs kommentar till studien i New England Journal of Medicine

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News