Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedel går till spillo

Publicerad: 7 december 2011, 11:23

Hela läkemedelslagret från apoteket Hermelinen kommer att förstöras eftersom konkursförvaltaren inte får sälja det vidare.


– Som jag förstår det så får jag destruera större delen av varulagret, säger konkursförvaltaren Christina Lehto på advokatbyrån Kaiding till Dagens Apotek.

I oktober gick det fristående apoteket Hermelinen i Luleå i konkurs. I konkursboet ingår ett lager av läkemedel och andra produkter. Enligt Christina Lehto är det värt omkring 400 000 kronor i inköpspris exklusive moms.

Men för att sälja läkemedel krävs ett särskilt partihandelstillstånd. Och något sådant har inte konkursförvaltaren.

Christina Lehto fick besked i fredags om att Läkemedelsverket inte kan tillåta några undantag från lagen om handel med läkemedel. Det betyder att stora mängder fullt fungerande läkemedel måste förstöras, trots att ett annat apotek ville köpa Hermelinens lager.

Bara en mindre del av lagret som består av hudvårdsprodukter och andra handelsvaror kan säljas vidare. Dem ska Christina Lehto nu försöka hitta en köpare till.

– Jag hade ju hoppats på att få sälja allt i ett, men eftersom jag nu vet att jag inte får göra det så kommer jag att sälja det jag får sälja, säger hon.

De före detta ägarna till apoteket Hermelinen påverkas inte ekonomiskt av att läkemedlen inte får säljas, enligt Christina Lehto. Konkursboets skulder är så höga att de måste betala sina borgensåtaganden till banken oavsett hur mycket pengar försäljningen drar in.

– I praktiken drabbar det här leverantörerna som har fordringar. Om det hade funnits så mycket varulager att det hade kunnat säljas för så mycket pengar att det blev pengar över när alla skulder är betalda, då hade ägarna fått de pengarna. Men det är teoretiskt, för det händer aldrig i konkurser, säger Christina Lehto.

Enligt beskedet från Läkemedelsverket kan konkursförvaltaren återkomma för att få ett formellt beslut som kan överklagas.

– Jag har inte tagit slutlig ställning till det, jag måste fundera på om det finns skäl att överklaga, säger Christina Lehto.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev