Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkemedel gav ingen effekt på dödlighet vid KOL

Publicerad: 23 Februari 2007, 19:56

Läkemedel gav ingen effekt på dödlighet vid KOL

En stor studie visar på fördelar med att behandla patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, med en kombination av långverkande betastimulerare och inhalationssteroid. Men studien kunde inte visa på någon minskad dödlighet till följd av behandlingen.


6 200 patienter från 42 olika länder, däribland Sverige, ingick i en stor jämförande studie som är finansierad av läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline. Studien publiceras i veckans nummer av New England Journal of Medicine.

– Det är en väldigt viktig studie eftersom den är så stor och världsvid. Däremot har man haft oturen att inte kunna bevisa det man varit ute efter, säger Claes-Göran Löfdahl som är professor och överläkare i lungmedicin vid Universitetssjukhuset i Lund.

Huvudsyftet var att ta reda på om läkemedlet Seretide (flutikason/salmeterol), kunde förlänga livet på patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. I andra hand ville man ta reda på om det kunde förbättra livskvaliteten och minska antalet försämringsperioder.
Läkemedlet kombinerar en inhalationssteroid, som är inflammationsdämpande, med en långverkande beta-stimulerare, som är luftrörsvidgande.

I studien jämfördes en grupp patienter som behandlades med kombinationsläkemedlet med grupper som fick de ingående komponenterna var för sig och en grupp som fick placebo.
Studien pågick i tre år och under tiden lämnade över 40 procent av patienterna studien.

Dödligheten minskade något i gruppen som fick kombinationsläkemedlet, men förändringen var inte statistiskt säkerställd.

Däremot kunde forskarna se att de patienter som behandlades med kombinationsläkemedlet fick andra positiva effekter jämfört med dem som fick placebo. Forskarna kunde observera en förbättring av livskvaliteten i form av en minskning av antalet försämringsperioder och en minskad försämring av lungfunktionen hos patienterna.

– Studien visar på en övertygande effekt med kombinationsläkemedlet när det gäller livskvaliteten. Jag tycker det finns anledning att göra fler studier på det här temat. Däremot kan man fråga sig om det är lämpligt att göra en studie med det här upplägget igen, eftersom det utsätter många för en stor risk, säger Claes-Göran Löfdahl.

New England Journal of Medicine 2007; 356: 775-789

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev