Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkemedel har effekt vid svår Alzheimers sjukdom

Publicerad: 22 mars 2006, 13:51

Kolinesterashämmaren Aricept (donepezil) kan förbättra den kognitiva funktionen hos patienter med svår Alzheimers sjukdom. Det rapporterar svenska forskare i nästa nummer av tidskriften Lancet.


Under ledning av Bengt Winblad, professor vid institutionen neurotec, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, har forskarna randomiserat sammanlagt 194 patienter, alla över 50 år, från 50 olika sjukhem runtom i Sverige.

95 patienter fick donepezil i sex månader. Donezepil är den aktiva substansen i kolinesterashämmaren och alzheimersmedicinen Aricept. Resten, 99 patienter, erhöll verkningslös placebo.

Jämfört med kontrollgruppen förbättrade de som fick donepezil sin kognitiva förmåga och ADL-status, det vill säga förmåga att utföra dagliga aktiviteter. Fler av dem som fick donepezil drabbades av biverkningar, men enligt forskarna var dessa mestadels av övergående natur samt av svårighetsgraden "milda till måttliga".

Enligt Bengt Winblad visar studien att donepezil kan bryta, och till och med vända, den nedåtgående trenden av en allt sämre kognitiv förmåga och funktion som utmärker patienter svår Alzheimers sjukdom boende på sjukhem.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev