Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedel mot flimmer ökar dödligheten

Publicerad: 16 augusti 2007, 07:59

Digoxin, ett vanligt läkemedel mor hjärtflimmer, har ingen effekt vid långtidsbehandling av förmaksflimmer. I stället tycks läkemedlet öka flimmerpatienternas risk att dö, enligt en ny svensk studie.


Studien bygger på uppgifter ur Riks-HIA, det nationella registret för hjärtintensivvård, totalt ingår omkring 60 000 patienter i analysen.

Digoxin är ett digitalispreparat som länge använts vid hjärtsvikt. Men enligt registret är det också vanligt att många patienter som har förmaksflimmer men inte hjärtsvikt behandlas.

– Fastän det saknas kliniska studier som visar positiv effekt av digoxin vid långtidsbehandling av förmaksflimmer utan samtidig hjärtsvikt har detta läkemedel av tradition ansetts kunna både förebygga och lindra flimmerattacker, säger studieförfattaren Pär Hallberg vid Akademiska sjukhuset till Uppsala Nya Tidning.

Av 20 000 patienter som bara hade förmaksflimmer fick 5 000 digoxin dagligen efter att de hade skrivits ut från sjukhus. Och studien visar nu att de hade cirka 40 procent högre risk att dö än patienter med bara förmaksflimmer som inte fick läkemedlet.

När det gällde patienter som även hade hjärtsvikt sågs ingen skillnad mellan grupperna.

Forskarnas slutsats är att behandling med digoxin är en oberoende riskfaktor för att öka dödligheten i patientgruppen med enbart förmaksflimmer. De poängterar dock att detta endast gäller långtidsbehandling.                European Journal of Clinical Pharmacology, publicerad online.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev