Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedel mot reumatism kostsamma för landstingen

Publicerad: 11 februari 2009, 10:46

Landstingens kostnader för subventionerade läkemedel mot reumatiska sjukdomar ökade kraftigt 2008. Totalt ökade kostnaderna för läkemedlen i högkostnadsskyddet med 3,8 procent. UPPDATERAD 16/2


De subventionerade läkemedlen mot reumatism kostade landstingen nästan 1,6 miljarder kronor under 2008. Det är en ökning med 21 procent jämfört med året innan, enligt en färsk sammanställning från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Landstingens kostnader för diabetesläkemedel som ingår i högkostnadsskyddet ökade också. Däremot sjönk kostnaderna för blodtrycksläkemedel och magsyreläkemedel något. Utvecklingen tros hänga samman med att TLV nyligen har gjort särskilda granskningar av vad de läkemedlen kostar.

– Vårt uppdrag är att få ut så mycket hälsa som möjligt för varje skattekrona som satsas på läkemedel. En viktig del i detta arbete är våra granskningar av läkemedelssortimentet som sätter prispress på läkemedelsföretagen och leder till en mer kostnadseffektiv läkemedelsanvändning. Det är glädjande att se att våra granskningar frigör pengar som kan användas inom andra angelägna områden i hälso- och sjukvården, säger TLV:s nya generaldirektör Gunilla Hulth-Backlund i ett pressmeddelande.

Den 16 februari presenterade Apoteket AB sin årsstatistik för läkemedelsförsäljningen under 2008. Totalförsäljningen av läkemedel inom förmånen ökade under fjolåret med 5,2 procent  till 34,6 miljarder kronor.

Apotekets försäljning av läkemedel mot bland annat reumatism  och cancer inom förmånen ökade med 14,2 procent under 2008.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev