Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedel petas ur högkostnadsskyddet

Publicerad: 13 mars 2012, 10:08

Ytterligare läkemedel mot Gauchers sjukdom utesluts ur högkostnadsskyddet. Skälet är att de är för dyra.


Läkemedelsföretagen begär för höga priser för läkemedlen Cerezyme och Zavesca, enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Och TLV menar att de inte kan ge mer resurser till patienter med en ovanlig sjukdom än till en lika svår men vanligare sjukdom, så som bröst- eller prostatacancer.

Därför utesluts båda läkemedel ur högkostnadsskyddet vid indikationen Gauchers sjukdom från och med den 1 juni 2012. Cerezyme, vars prislapp legat på cirka 4,7 miljoner kronor per patient och år, utesluts helt ur högkostnadsskyddet.

I maj förra året beslutade TLV att särläkemedlet Vpriv mot Gauchers sjukdom inte längre skulle omfattas av högkostnadsskyddet. Även då var skälet kostnaden, samma som för Cerezyme.

Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Gunilla Hulth-Backlund, generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, krävde då att särläkemedel måste säljas billigare av läkemedelsföretagen än i dag. Läkemedelsindustrins företrädare framhävde att prissättningen får ses i ljuset av att intäkterna ska bekosta både forskning och ge pengar till nya produkter.

Cirka 60 personer i Sverige har Gauchers sjukdom i dag. På grund av en ärftlig brist av enzymet glukosylceramidas  har deras kropp svår att göra sig av med en viss form av lipider. Det leder bland annat till förstorad lever och mjälte, benskörhet, skelettpåverkan med smärtor och risk för blödningar.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev