tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedel undantagna i transportstrejk

Publicerad: 24 april 2013, 08:12

Efter att förhandlingarna brutit samman väntar en transportstrejk i dag klockan 12. Men Transportarbetareförbundet ger generella dispenser för transport av läkemedel till sjukhus och apotek.


Dispenserna gäller även för receptfria läkemedel till dagligvaruhandeln.

– Det kommer in dispensansökningar här hela tiden, säger Magnus Falk, utredare på Transportarbetareförbundet.

– Transportköparen, den som ska leverera någonting, ansöker om dispensen. Sen måste vi få reda på vem som genomför transporten. Dispensansökan gör man inte för varje enskild transport, utan en gång, säger Magnus Falk.

Strejken berör 24 lastterminaler i landet som drivs av de tre största speditörerna. Arbetet stannar nu av helt. Det är även stopp för mertid, övertid, nyanställning och inhyrning.

Anställningstryggheten är den knäckfråga som inte löstes under nattmanglingar mot onsdagen. Transportarbetareförbundet är missnöjt med att arbetsgivarna inte vill gå med på krav på regler för hur transportföretagen får använda bemanningsbolag.

Transporter av egenvårdsprodukter till apotek påverkas däremot vid en strejk.

Strejkenberör Oriolas transportör DB Schenker genom Transport- och terminalavtal i fall parterna inte kommer överens.

Oriola skriver på sin hemsida att företaget har, genom Schenker, ansökt om dispens att leverera läkemedel till båda parter – Biltrafikens Arbetargivareförbund och Svenska Transportarbetareförbundet.

Tamro skriver på sin webbsida med anledning av strejkvarslet att för närvarande omfattas inte Tamros apoteksdistribution av strejkhotet. Däremot skulle vissa centrallagerflöden kunna bli berörda.

Arbetsgivarorganisationen Biltrafikens arbetsgivareförbund inom Transportgruppen  svarar från torsdag klockan 17 med att de som blir sysslolösa i och med Transports stridsåtgärder tas ut i lockout. Arbetsgivarorganisationen beviljar dock generell dispens från lock-outen för transporter till apotek, sjukhus och privatpersoner som ska få hemleveranser.

Mer info senare.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev