Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsavtal ger landstingen 600 miljoner extra

Publicerad: 9 januari 2008, 12:01

Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om huvuddragen i ett nytt ettårigt avtal om statens läkemedelsbidrag till landstingen. Regeringen plussar på 600 miljoner kronor, jämfört med vad som aviserades i budgetpropositionen.


Det avslöjar Henrik Hammar (m), ordförande i sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting, för Dagens Medicin.

Regeringen väntas fatta beslut om överenskommelsen på torsdag eller fredag, och Sveriges Kommuner och Landsting nästa vecka.

– Det känns bra att vi till slut är överens. Förhandlingarna har tagit mycket kraft under lång tid, kommenterar Henrik Hammar.

I budgetpropositionen som presenterades i september aviserade regeringen att statens bidrag till landstingen för läkemedelsförmånen under nästa år skulle bli 21 miljarder kronor. Det skulle vara en minskning med en halv miljard kronor jämfört med bidraget under 2007.

Landstingspolitikerna rasade och Henrik Hammar skrev tillsammans med vice ordföranden i hälso- och sjukvårdsdelegationen Birgitta Rydberg (fp) ett debattinlägg i Dagens Medicin där de anklagade den borgerliga regeringen för att den ”smiter från sin del av ansvaret” för de ökande läkemedelskostnaderna.

Socialstyrelsen har räknat med att läkemedelskostnaderna ökar med mellan 4,5 och 5,5 procent under de kommande fyra åren. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har i förhandlingarna också framhållit att organisationen vill ha kompensation för att landstingen använder mer läkemedel i slutenvården, men bara får medfinansiering för läkemedel som skrivs ut på recept och hämtas ut på apotek.

När förhandlingarna om det nya läkemedelsavtalet nu är i hamn landar statens bidrag till landstingen på 21,6 miljarder kronor. Det är bara 100 miljoner kronor mer än för 2007, men 600 miljoner kronor mer än vad budgetpropositionen sade.

– Det var så långt vi kunde komma. Vi är överens om ett nytt avtal, så då får man väl vara nöjd, säger Henrik Hammar.

Det avtal som löpte ut var treårigt. Det nya avtalet är ettårigt. Ett kort avtal var ett krav från Sveriges Kommuner och Landsting inför förhandlingarna.

– Det finns så många osäkerhetsfaktorer på läkemedelsområdet, att vi behöver det här året för att få en bättre överblick inför framtiden.

Henrik Hammar syftar bland annat på den aviserade omregleringen av apoteksmarknaden, introduktioner av nya dyra läkemedel och landstingens behov av bättre uppföljningsmöjligheter.

Ett tredje huvudkrav som Sveriges Kommuner och Landsting har ställt och fått igenom är att SKL tillsammans med socialdepartementet bildar en gemensam arbetsgrupp för att se över gemensamma frågor som vacciner, förbrukningsartiklar, speciallivsmedel och introduktion av nya läkemedel.

Tjänstemän från SKL och socialdepartementet ska under året gemensamt gå igenom dessa frågor. Det arbetet kan ge underlag för det nya läkemedelsavtal som ska gälla från 2009.

Att läkemedelsavtalet för 2008 inte har träffats förrän en bit in på det nya året förklarar Henrik Hammar dels med de många osäkerhetsfaktorerna på läkemedelsområdet, dels med att både SKL och socialdepartementet har en ny politisk ledning.

– Vi lär oss hela tiden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev