fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsbehandling mot blodpropp ger falsk trygghet

Publicerad: 6 september 2006, 13:28

ESC: Patienter som behandlas med Plavix kan fortfarande ha mycket klibbiga blodplättar och löpa stor risk att dö av infarkt, trots att läkemedlet ska förebygga just detta, enligt en ny studie.


Plavix (klopidogrel) ska hindra blodets trombocyter, blodplättar, från att klibba ihop med varandra. Det minskar risken för blodpropp och används bland annat som förebyggande behandling av patienter som ska genomgå en stentoperation; få ett litet metallnät inopererat i kranskärlen för att motverka förträngning. En blodpropp i en stent kan få livshotande följder.

Men en amerikansk studie, som nyligen presenterades vid European Society of Cardiologys konferens i Barcelona, varnar för att behandling med Plavix kan ge en falsk trygghet.

Forskarna, under ledning av Paul Gurbel vid Sinai Hospital of Baltimore i Maryland, USA, studerade 100 patienter som långtidsbehandlats med Plavix inför en stentoperation. De analyserade blodplättarnas benägenhet att klumpa ihop sig, och upptäckte att den var oväntat stor hos flera av patienterna.

Patienterna följdes sedan upp under ett års tid. Då såg forskarna att de komplikationer som inträffade - hjärtattacker, igenproppade stentar och dödsfall - nästan uteslutande drabbade de patienter som haft klibbiga blodplättar inför operationen: 70 respektive 8 procent.

Forskarna drar slutsatsen att patientens svar på blodproppsförebyggande behandling måste utvärderas inför en stentoperation.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev