Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsbolag krävs på skadestånd för sexmissbruk

Publicerad: 29 november 2012, 09:20

En fransk appellationsdomstol kräver läkemedelsföretaget Glaxosmithkline på 197 000 euro i skadestånd till en man som hävdar att en medicin gjort honom till sex- och spelmissbrukare.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Mannen, som i dag är 52 år, påbörjade en behandling mot parkinson med läkemedlet Requip 2003, uppger TT. Domstolen i Rennes slår fast att mannen drabbades av biverkningar.

Mannen har berättat att han försökt ta sitt liv åtta gånger, att han blivit besatt av att ha sex med män och att han har visat sig som transvestit. Mannen blev våldtagen under tiden han hade riskfyllda sexuella kontakter. Han fastnade också i spelmissbruk och gjorde först slut på familjens sparade pengar, för att sedan stjäla för att kunna fortsätta spela.

När han 2005 slutade ta medicinen som innehåller ropinirol upphörde hans destruktiva beteende.

Glaxosmithkline började varna för oväntade biverkningar med Requip först år 2006. Efter marknadsintroduktionen av läkemedlet rapporterades fall där patienter med Parkinsons sjukdom fått impulskontrollstörningar vid behandlingen, däribland patologiskt hasardspelande, hypersexualitet och ökad libido.

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev