Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsbolag måltavlor för spionage

Publicerad: 14 januari 2013, 10:32

Läkemedelsföretag och forskningsinstitutioner är måltavlor för elektroniskt spionage.


Industrispionage mot svenska nationella intressen ökar, enligt Försvarets radioanstalt, FRA. Bland de högteknologiska och forskningstunga områden som är spionernas måltavlor finns läkemedelsföretagen och forskningsinstitutionerna. Andra mål av intresse är försvar-, rymd- och flygindustri.

FRA ägnar sig åt avancerad signalspaning mot utlandet och kan se hur statsunderstödda spionage mot storföretag och institutioner i Sverige, uppger Sveriges Radios Ekot.

Kan ni säga i dag om läkemedelsindustrin redan har utsatts för it-attacker?

– Jag vill inte vara så pass specifik eftersom det grundar sig på signalspaningsresultat. Men det här är områden där Sverige är framstående och som kan vara intressant för aktörer, säger Fredrik Wallin, talesperson på FRA till Dagens Apotek.

– Vi ser att man försöker ta sig in i datasystem och få in skadlig kod, eller virus, för att därefter föra ut information. Det kan röra sig om forskningsresultat eller företagshemligheter.

Hur bra är företagens säkerhet?

– Det kan vara väldigt varierande. En del företag har avskilda system för känslig information. Men det finns också gott om företag och myndigheter där man är omedveten om riskerna och har en dålig informationssäkerhet. Därför vill vi gärna informera om att det pågår. Många angrepp kan man förebygga genom god förebyggande säkerhet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev