Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsbranschen granskas - misstanke om konkurrensbrott

Publicerad: 16 januari 2008, 14:28

Astra Zeneca är ett av de bolag som EU-kommissionen nu börjat granska för att se om konkurrensen fungerar som den ska.


EU-kommissionen misstänker att konkurrensen på läkemedelsmarknaden inte fungerar som den ska. Det finns ingen särskild bevisning, men väl ”indikationer” på att allt inte står rätt till.

Därför har ett flertal läkemedelsföretag verksamma på den europeiska marknaden – däribland Astra Zeneca – fått besök av nationella konkurrensmyndigheter, uppger TT.

Inspektionerna har skett inom hela EU, men den ansvariga EU-kommissionären, Neelie Kroes, vill inte tala om vilka länder eller bolag det gäller.

Beskedet från Bryssel på onsdagen ledde snabbt till ett pressmeddelande från Astra Zeneca som klargör att företaget är ett av de undersökta. Företagets informationschef, Staffan Ternby, understryker dock att det handlar om en undersökning av en hel bransch.

På en presskonferens i Bryssel hänvisade Neelie Kroes till tidigare fall där läkemedelsföretag beslagits med metoder som stört marknaden. Ett av de aktuella företagen var just Astra Zeneca som för några år sedan fick böta 60 miljoner euro för att ha hindrat konkurrens med företagets produkt Losec.

– Det fanns en väldigt komplicerad patentbild i fallet Losec. Det fanns utrymme för olika tolkningar och EU-komissionen valde att göra en tolkning som våra experter och rådgivare inte hade gjort. Frågan var inte så svart-vit som det kan tyckas, säger Staffan Ternby till TT.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev