Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsbyte kan minska självmordsrisk

Publicerad: 21 november 2012, 05:10

Ett byte av läkemedel kan leda till att färre patienter med schizofreni tar sina liv. Det visar en ny rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.


Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreniLäkemedel

I rapporten ”Schizofreni – läkemedelsbehandling, patientens delaktighet och vårdens organisation” har SBU genomfört en egen registerstudie av sambandet mellan preparat och självmordsfrekvens.

– Resultaten talar för att ett ökat användande av klozapin kan minska självmordsrisken upp mot två gånger, säger Mats Berglund, professor i allmänpsykiatri vid Lunds universitet, tillika en av rapportförfattarna.

Men, förklarar han vidare, oavsett preparatval så kommer självmordsrisken aldrig helt att försvinna.

Sammantaget så konstaterar SBU att då effekten av fyra av de relativt nya antipsykotiska läkemedlen klozapin, olanzapin, risperidon och amisulprid är bättre än hos äldre preparat bör rekommendationerna om läkemedelsbehandling vid schizofreni ses över. Mats Berglund understryker dock att valet av läkemedel vid schizofreni alltid måste ske efter en individuell viktning av effekt och biverkningar:

– I princip så gäller det att hitta rätt preparat till rätt patient, de som är nöjda med äldre preparat bör fortsätta.

I rapporten, som publiceras i dag, onsdag, har SBU även undersökt patientens delaktighet i vården och kommit fram till att både kommunikationen och kontakten mellan personal, anhöriga och patient bör stärkas. Det är också viktigt att ge socialt stöd eftersom sjukdomen ofta är förenad med diskriminering och utanförskap, skriver myndigheten.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev