Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsföretag anklagas för manipulation av medicinstudier

Publicerad: 8 oktober 2008, 12:55

Läkemedelsföretaget Pfizer anklagas i en rättegång för att ha manipulerat flera studier kring epilepsiläkemedlet Neurontin.


Det hävdar flera experter under den pågående rättegången i en federal domstol i Boston, USA.

Enligt experterna, som har haft tillgång till tusentals dokument från företaget, har Pfizer medvetet försökt förstärka eventuella positiva resultat som visade att epilepsiläkemedlet Neurontin även har effekt för andra tillstånd, samtidigt som de har försökt tona ner eller fördröja studier som visar på motsatsen, skriver New York Times.

Enligt en av experterna, doktor Kay Dickersin vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, gick företagets strategi ut på att övertyga läkarna om hur effektivt Neurontin var, samtidigt som det förvrängde eller höll tillbaka negativa fynd.

Vid ett tillfälle ville en av undersökningsledarna, doktor John Reckless i Bath i Storbritannien publicera en studie som visade negativa resultat. Detta fick den ansvariga på Pfizer att skriva  Jag tror att vi kan begränsa skadeverkningarna av studie 224 genom att fördröja publiceringen så länge som möjligt , enligt ett av de dokument som presenterades i den aktuella rättegången.

Målet var att utvidga indikationerna för Neurontin till att även gälla migrän, bipolär sjukdom och smärta.
 En annan serie av e-postmeddelanden hade ämnesraden  Spinning Serpell , vilket syftade på doktor Michael Serpell i Glasgow, Skottland, som ledde en av studierna.

I konversationen diskuterar en av Pfizers marknadsföringschefer med en professionell medicinsk textförfattare hur de ska få resultaten från Michael Serpells studie i ljusare dager till en poster som skulle visas på en vetenskaplig konferens.

I ett av e-postmeddelandena skriver författaren  Om Pfizer vill använda, presentera och publicera denna jämförande analys i vilken två av de fem jämförda studierna får helhetsbilden att se dålig ut, hur får vi det då att se bättre ut än vad graferna visar? .

I går, tisdag, publicerade Pfizer ett uttalande där företaget förnekar att det har manipulerat resultat kring läkemedlet Neurontin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev