Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkemedelsförsök gav livshotande skador

Publicerad: 15 mars 2006, 14:48

Sex brittiska män har blivit svårt sjuka sedan de deltagit i en studie av ett nytt antiinflammatoriskt läkemedel. För två av dem är tillståndet mycket allvarligt, rapporterar BBC.


De drabbade männen ingick i en grupp om sammanlagt åtta friska försökspersoner med uppdrag att testa en ny så kallad monoklonal antikropp, tänkt att användas mot bland annat cancer, reumatoid artrit och MS. Sex av männen slumpades till behandling med det nya läkemedlet, medan två av dem fick placebobehandling.

När försöken startade i måndags drabbades samtliga sex som prövade det nya läkemedlet, TGN1412, av allvarliga biverkningar. Inom loppet av några timmar svullnade försökspersonernas kroppar upp och de utvecklade mer eller mindre utbredd organsvikt. För två av männen är tillståndet nu livshotande.

I ett pressmeddelande skriver läkemedlets tillverkare, det tyska företaget Tegenero, att biverkningarna var fullständigt oväntade.   "I pre-kliniska studier har TGN1412 visat sig vara säkert", meddelar företagets vetenskapliga chef Thomas Hanke.

Richard Ley, talesman för den brittiska läkemedelsindustriföreningen säger till BBC att händelsen är exceptionell och att han inte kan påminna sig att någonting liknande någonsin hänt tidigare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev