söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsindustrin inför tydligare etikregler

Publicerad: 26 juni 2006, 08:15

Kongresser ska hållas på lämpliga platser och kringaktiviteterna får inte skada trovärdigheten. Det är några av de nya globala etikreglerna för läkemedelsindustrin.

Ämnen i artikeln:

Lif

Det är läkemedelsindustrins internationella branschorganisation, The International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations, IFPMA, som nu kommit överens om nya globala etiska regler för marknadsföring, skriver Läkemedelsindustriföreningen, Lif, i ett pressmeddelande.

- Det är ett stort steg som har tagits. Olika regler i olika länder och olika praxis just vid internationella kongresser har påverkat industrins rykte. Vi har insett att detta inte har varit till gagn för industrin, säger Richard Bergström, vd för Lif och ordförande i den arbetsgrupp inom IFPMA som tagit fram de nya etiska reglerna.

Reglerna innebär bland annat att kongresser och konferenser ska hållas på lämpliga platser och ha ett acceptabelt program. Det får inte finnas aktiviteter vid sidan om som gör att det vetenskapliga utbytet ställs i dålig dager. Ett speciellt nätverk som ska se till att de nya etikreglerna efterlevs har också bildats.

Enligt Lif innebär de nya internationella reglerna inga större förändringar i Sverige eftersom de nya reglerna bygger på förändringar som gjorts i Sverige och Europa under senare år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev