Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsindustrin tar fram regler mot spökskrivande

Publicerad: 10 juni 2010, 13:13

Läkemedelsindustrin tar fram regler mot spökskrivande

Foto: Richard Bergström, Lif.

Den internationella föreningen för forskande läkemedelsföretag har tagit fram regler för hur medlemsföretagen ska presentera resultat från kliniska prövningar.


Läkemedelsindustrin kritiseras ofta för att köpa forskare som kan stå som författare till spökskrivna artiklar. I vilken utsträckning det förekommer är föremål för diskussion.

Som ett svar på kritiken lanserar i dag den internationella föreningen för de forskande läkemedelsföretagen IFPMA nya regler för hur resultat från kliniska prövningar ska presenteras.

Richard Bergström, vd för Lif, branschorganisation för den forskande läkemedelsindustrin, säger i ett pressmeddelande att det är viktigt att allmänheten har fullt förtroende för företagens forskning och samarbete med sjukvården.

– Vi inför nu regler som bland annat gör tydligt att företagen skall redovisa för  de medicinska tidskrifterna om någon annan hållit i själva pennan. Vi vill på detta sätt bemöta den kritik som riktats mot industrin och de medicinska tidskrifterna, samtidigt som vi slår vakt om det nära samarbete som behövs mellan företag och forskare, säger han.

Läs reglerna:

”Joint Position on the Publication of Clinical Trial Results in the Scientific Literature” (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev