Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkemedelsjättar smiter från svensk skatt

Publicerad: 30 juli 2007, 08:52

Internationella läkemedelsföretag smiter från svensk skatt genom att använda så kallade transferpriser. Det hävdar den svenska läkaren Peter Rost, tidigare hög chef på bland annat Pharmacia och Pfizer i USA.


Med transferpris menas det pris på en vara som sätts mellan ett företags olika dotterbolag.

Genom att hela tiden justera transferpriset på ett läkemedel  till att vara ungefär det samma som försäljningspriset i Sverige kan företagen se till att det inte blir någon vinst på den försäljning som sker i Sverige.

Samtidigt förläggs dotterbolaget som säljer läkemedlet till Sverige till ett land med betydligt lägre skatt.

– Det betyder att de inte blir skattskyldiga i Sverige utan hela vinsten transfereras över till landet som säljer de här varorna, inom läkemedelsindustrin ofta Irland eller Puerto Rico, säger Peter Rost till Sveriges Radio.

Enligt Peter Rost har bolagen som ägnar sig åt detta två separata bokföringar, en för skattemyndigheten och en för den interna redovisningen.

Peter Rost fick stor uppmärksamhet hösten 2004 när han som hög chef inom den amerikanska läkemedelsindustrin gick ut med insideravslöjanden och anklagade branschen för lögner och skrämselpropaganda.

I dag, måndag, är Peter Rost värd för Sveriges Radios sommarprogram. I programmet utlovas fler avslöjanden om hur ”läkemedelsindustrin blåser svenskarna på miljarder”. Programmet sänds i P1 klockan 13.05 (klicka här för en länk till "Sommar" i P1).

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev