Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsjättar tjänade mer än andra storföretag

Publicerad: 5 mars 2020, 11:13

I jämförelsen har 35 stora läkemedelsbolag i USA tagits med.

Foto: Mostphotos

Bolag i läkemedelsbranschen gör större vinster än andra aktiebolag, enligt en ny studie i tidskriften Jama. Jämförelsen är gjord på amerikanska bolag.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedel

De utvalda företagen är hämtade från S&P 500, ett aktieindex med 500 stora börsnoterade företag i USA. Mellan åren 2000 och 2018 hade 35 läkemedelsbolag tillsammans en omsättning på 11 500 miljarder dollar, ihopräknat för hela perioden. EBIDTA, resultatet före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar, hamnade på 3 700 miljarder och vinsten efter skatt var 1 900 miljarder dollar.

Läkemedelsbolagen som grupp hade en väsentligt bättre vinstmarginal än en klump på 357 stora bolag i andra branscher. Vinstmarginalen efter skatt var 13,8 procent på läkemedelssidan och 7,7 procent för övriga bolag.

När hänsyn togs till bolagens storlek och bara företag inriktade på forskning och utveckling togs med, minskade skillnaderna. Men fortfarande var det läkemedelsbolagen som drog vinstlotten. De hade också större vinstmarginaler än andra företag inriktade på hälso- och sjukvård.

Forskarna anser att deras resultat kan bli argument i debatten om höga läkemedelspriser. Samtidigt konstaterar de själva att en svaghet i studien är att den handlar om just stora, väletablerade läkemedelsbolag. Det perspektivet tas också upp i en kommenterande artikel i samma nummer av Jama. David M Cutler, forskare inom ekonomi vid Harvard University i USA, skriver i kommentaren: ”För de här företagen ligger mycket av de investeringar i forskning och utveckling som gjort dem så lönsamma sannolikt längre tillbaka i tiden. Därför ser avkastningen hög ut. För ett nytt läkemedels- eller bioteknikföretag skulle kalkylen se väldigt annorlunda ut”.

Läs studien här:

Fred D Ledley med flera. Profitability of Large Pharmaceutical Companies Compared With Other Large Public Companies. Jama 2020;323(9):834-843. DOI:10.1001/jama.2020.0442

Lisa Blohm

Chefredaktör och nyhetschef

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev