Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsjätte stämmer vetenskaplig tidskrift

Publicerad: 14 mars 2008, 13:10

Läkemedelsjätten Pfizer försöker tvinga en vetenskaplig tidskrift att avslöja en anonym källa, skriver Independent.


I ett försök att komma åt anonyma uppgiftslämnare har det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer stämt den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Det företaget vill komma åt är identiteterna på tidningens referenter, de personer som bedömer de vetenskapliga artiklar som tidningen publicerar. För att referenterna ska kunna vara så ärliga som möjligt i de bedömningar de gör är de garanterade av tidningen att få förbli anonyma.

Det skriver den brittiska dagstidningen The Independent.

Pfizer har själv stämts inför domstol för eventuella skador i samband med medicinering med de smärtstillande preparaten Celebrex och Bextra. Preparaten tillhör samma klass av cox-2-hämmare som var den aktiva substansen i Vioxx, vilken drogs tillbaka från marknaden 2004. Sedan dess har det företag som marknadsförde Vioxx, Merck, tvingats betala höga skadestånd till drabbade patienter, framför allt i USA.

Det Pfizer hoppas på är att de kommentarer, manuskript och data som lämnats in till tidningen avseende de dussintals studier som tidningen publicerat om Celebrex och Bextra ska hjälpa företaget i den pågående rättegången.

Donald Kennedy, redaktör på Science, liknar Pfizers stämning med en fisketur – om den lyckas kommer det bara vara en tidsfråga innan andra företag kommer att börja attackera alla vetenskapliga tidskrifter med liknande krav.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev