Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelskombination kan minska dödlighet vid diabetes

Publicerad: 3 september 2007, 11:08

Blodtrycksbehandling med en ACE-hämmare och ett vätskedrivande läkemedel minskade risken för diabetespatienter att dö i hjärt-kärlsjukdom med 18 procent, oberoende av vilket blodtryck de hade från början. Det visar den stora Advance-studien som presenteras på ESC-kongressen i Wien.


I studien ingick 11 140 patienter med typ 2-diabetes från hela världen. Undersökningen är därmed den största behandlingsstudien någonsin för prevention av komplikationer vid diabetes.

Deltagarna lottades till att antingen få en fast läkemedelskombination av ACE-hämmaren perindopril och tiaziddiuretikumet indapamid eller placebo. De följdes sedan i mer än fyra år.

Resultaten presenterades i går, den 2 september, på den europeiska kardiologikongressen ESC i Wien.

Studien visar att patienterna som fick aktiv behandling minskade sitt blodtryck med 5,6/2,2 mmHg jämfört med kontrollgruppen. De hade också 18 procent minskad risk att dö av kardiovaskulär sjukdom. Riskminskningen var oberoende av om patienterna hade högt eller normalt  blodtryck innan studien startade eller om de behandlades med olika typer av diabetesläkemedel.

I ett pressmeddelande säger en av studieförfattarna, John Chalmers vid University of Sydney, att om resultaten i studien överfördes till halva jordens befolkning med typ 2-diabetes skulle mer än en miljon dödsfall undvikas över fem år. Därför menar han att det kan vara dags att överväga sådan behandling som rutin för den aktuella patientgruppen.

Peter Nilsson, docent och universitetslektor vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö menar att Advance-studien är den viktigaste interventionsstudien på området sedan UKPD-studien publicerades 1998.

– Resultaten visar att man kan nå ytterligare vinster med tuff blodtryckskontroll hos redan behandlade diabetespatienter och även uppnå sänkt totalmortalitet. Sammantaget ger den nya studien stöd for skärpt blodtrycksbehandling hos denna målgrupp, och att en komponent bör vara läkemedel som blockerar renin-angiotensin-aldosteronsystemet, som ACE-hämmare, säger Peter Nilsson.

Resultaten från Advance-studien förhandspublicerades också online av den vetenskapliga tidskriften Lancet i söndags. Ledarskribenten Norman Kaplan varnar dock för en för bokstavlig tolkning av studieresultaten. Andra läkemedel fungerar förmodligen lika bra, om de sänker blodtrycket i samma grad och inte har metabola bieffekter, menar han.

Det aktuella kombinationsläkemedlet är registrerat i Sverige under varunamnet Coversyl Comp, men tillhandahålls för närvarande inte av tillverkaren.

Läs mer om studien på ESC-kongressens hemsida.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News