Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelskostnader ökar långsammare än tidigare

Publicerad: 4 maj 2009, 11:22

Läkemedelskostnader ökar långsammare än tidigare

Foto: Photos.com

Samhällets kostnader för läkemedel väntas öka i lägre takt under de närmaste åren. Den ekonomiska krisen är en av orsakerna.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Kostnaderna för receptförskrivna läkemedel ökade med drygt 3,8 procent under både 2007 och 2008. Den siffran väntas bli lägre i framtiden. Enligt en färsk analys från Socialstyrelsen kommer kostnaderna att stiga med mellan 2 och 3 procent under vart och ett av åren 2009, 2010 och 2011.

I pengar motsvarar det en ökning från knappt 21 till omkring 22 miljarder kronor.

En delförklaring till utvecklingen är att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket senaste genomgångar av subventionerade läkemedel har gett bättre resultat än väntat. Dessutom har landstingen vidtagit egna åtgärder.

– En viktig kostnadssänkande faktor är att landstingens arbete med att begränsa omotiverad förskrivning av dyra läkemedel verkar ha intensifierats det senaste året. Mycket tyder på att den ekonomiska nedgången har påskyndat denna process, säger Maarten Sengers vid Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning i ett pressmeddelande.

Att kostnaderna trots allt fortsätter att öka beror på att den totala mängden receptförskrivna läkemedel som konsumeras ökar snabbare än tidigare, enligt Socialstyrelsen.

Läs rapporten:

”Läkemedels-försäljningen i Sverige – analys och prognos” (i PDF-format)

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev