Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsmodul kan ha gjort att patient fick dubbla doser

Publicerad: 3 juni 2016, 05:00

Foto: Thinkstock

För andra gången på kort tid görs en lex Maria-anmälan kopplad till läkemedelssystemet NCS i Halland. En patient fick dubbel dos blodförtunnande.


Ämnen i artikeln:

Region HallandLex Maria

– En patient som under operation i Halland bytt höftled fick därefter ordinationen att ta två olika typer av blodförtunnande läkemedel i stället för ett, säger chefsläkare Matts Juhlin-Dannfelt till Sveriges Radio P4 Halland.

Det orsakade blödningar i operationsområdet, och patienten behövde uppsöka vård igen. Ordinationen av medicin gjordes i läkemedelsmodulen NCS, ett system som kritiserats hårt av läkare i Halland.

Patienten ska må bra efter omständigheterna. Men läkaren borde ha upptäckt felet, säger Matts Juhlin-Dannfelt, och tillägger att det snarare är den mänskliga faktorn än ett systemfel.

Som Dagens Medicin tidigare berättat är dock kritiken mot NCS just att systemet är komplicerat och svåröverskådligt. Region Halland gjorde, i samband med ett annat lex Maria-anmält fall där en kvinna avled, en analys som pekade på att läkare avstod att gå på utbildningar i systemet. Anledningen tycks vara en kultur som uppstått i en känsla av hopplöshet inför det krångliga systemet.

It-systemet gör att läkare kan skicka iväg flera recept för samma behandling av en och samma patient. Det innebär en fara för patienten, säger Marie-Louise Iversson, apotekschef på Apoteket AB i Halmstad, till P4.

– Det kan vara olika styrkor och kan vara från olika läkare, säger hon.

Hon säger att det dagligen upptäcks sådana dubbla recept. Det kan dels bero på att NCS är svårhanterligt, men också att systemen i olika landsting eller regioner inte talar med varandra. Systemen säger inte ifrån om en patient redan ordinerats ett liknande läkemedel.

En nationell standard tror både hon och Matts Juhlin-Dannfelt kan vara lösningen.

– Men vägen dit verkar ganska lång, säger Matts Juhlin-Dannfelt.

Relaterat material

Läkemedelsmodul bidrog till mammans död

Läkare varnar för osäkert system

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

Region HallandLex Maria

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev