Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsnota stiger snabbare än på flera år

Publicerad: 19 april 2006, 12:26

Läkemedelskostnaderna i Sverige ökar åter snabbare, visar ny statistik. Främst är det läkemedel för behandling av cancer och reumatism som driver upp kostnaderna.


Det handlar inte om någon kostnadsexplosion, men tendensen är tydlig. Efter de senaste årens mycket låga kostnadsökning för läkemedel har kostnaderna nu åter börjat stiga snabbare.

Nära 7 procent upp första kvartalet  Den senaste redovisningen från IMS Sweden, tidigare Läkemedelsstatistik AB, visar att läkemedelskostnaderna mätt som AIP, apotekens inköpspris, har ökat med 5,4 procent under den senaste tolvmånadersperioden. Detta ska jämföras med den totala ökningen mellan april 2004 och mars 2005 som var 2,8 procent. Under årets första tre månader steg kostnaderna med hela 6,7 procent.

- Men då ska man komma ihåg att första kvartalet i år innehöll tre försäljningsdagar mer än 2005 och att kostnadsutvecklingen var pressad under första kvartalet i fjol. Men på årsbasis ser vi ut att få en relativt hög ökningstakt, säger Mats Olsson, marknadschef vid IMS Sweden.

Enligt honom är det i stort sett två läkemedelstyper som ensamma driver kostnaderna uppåt - nya läkemedel för reumatiker och cancerpatienter.

Denna tendens syntes redan under 2005 då Enbrel var det läkemedel som såldes för mest pengar. Enbrel är ett läkemedel för behandling av svåra inflammatoriska systemsjukdomar som ledgångsreumatism, barnreumatism, Bechterews sjukdom och psoriasisartrit.

Reumatismmedel dyr post  Statistiken för årets första kvartal visar att Enbrel försvarar sin toppposition medan Remicade, som bland annat används för behandling av Crohns sjukdom, reumatoid artrit och ulcerös kolit, klättrar uppåt och är det näst mest sålda läkemedlet. Även Humira, som används för behandling av reumatoid artrit och psoriasisartrit, har en kraftig försäljningsökning och preparatet tar sig från den 20:e platsen 2005 till att under årets första kvartal vara det åttonde mest sålda läkemedlet i kronor räknat.

- Det är tydligt att de nya dyra läkemedlena inom behandlingen av cancer och reumatism håller på att slå igenom brett. De har fått uppmärksamhet i media och patientföreningarna har tryckt på de delar av vården där man tidigare försökt hålla igen användningen av dem, säger Mats Olsson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev