Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsstentar ökar inte dödsrisk

Publicerad: 3 september 2007, 06:44

Läkemedelsavgivande stentar är inte skadliga – men nyttan är begränsad. Det visar en ny långtidsuppföljning som presenterades vid den europeiska kardiologkongressen i Österrike i går.


Patienter som har behandlats med de nyare typerna av läkemedelsavgivande stentar i hjärtats kranskärl löper inte större risk att dö än patienter som fått en vanlig stent. Däremot är nyttan begränsad, och det finns en liten ökad risk att drabbas av blodpropp.

Så skriver forskare vid Uppsala kliniska forskningscentrum, UCR, i ett pressmeddelande med anledning av en ny långtidsuppföljning som presenterades vid den europeiska kardiologkongressen i Wien, Österrike, igår, söndagen den 2 september.

– Trots att de nya stentarna i viss mån ökar risken för akut blodproppsbildning som kan leda till hjärtinfarkt resulterar detta inte i någon ökad risk för dödlighet på lång sikt, säger Stefan James, forskare vid UCR samt överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Forskarnas uppfattning är därför att läkemedelsavgivande stentar inte kan anses vara skadliga, men att de ska användas med försiktighet med hänsyn till risken för återförträngning och patientens möjlighet att tolerera behandling med blodproppshämmande medicin under lång tid.

I studien har forskarna följt upp samtliga 35 000 patienter i Sverige som har behandlats med en stent under tidsperioden 2003–2006.

Bakom långtidsuppföljningen står det svenska coronarangiografi- och angioplastikregistret, SCAAR, ett nationellt kvalitetsregister som registrerar alla ballongvidgningsingrepp i Sverige.

Enligt forskarna är studien den största i sitt slag i världen med resultat från fyra års uppföljning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev