Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkemedelsverket drar in förorenat heparinpreparat

Publicerad: 24 April 2008, 11:21

Ett antal tillverkningssatser av heparinpreparatet Klexane dras med omedelbar verkan in från marknaden. Detta efter att samma typ av föroreningar som dödade patienter i USA nu har hittats i Sverige. Uppdaterad 25/4.


I USA har flera patienter drabbats av svåra biverkningar, flera har också avlidit, då de fått förorenat heparin. För en månad sedan gick Läkemedelsverket ut med ett meddelande om att risken var minimal för att föroreningar av heparinprodukter av samma slag som i USA skulle finnas i Sverige.

Men nu har alltså förorenat heparin även påträffats i Sverige och i går beslutade myndigheten att ett antal tillverkningssatser av det lågmolekylära heparinet Klexane omedelbart dras in.

Föroreningen, som består av översulfaterat kondroitinsulfat, är enligt Läkemedelsverket i så liten koncentration att indragningen sker som en ren försiktighetsåtgärd.

Myndigheten skriver att någon risk för allvarliga reaktioner inte föreligger när Klexane ges subkutant, injicerat i underhudsfettet, men att injicering direkt i blodet ska undvikas.

Läs mer på Läkemedelsverkets hemsida

Förtydligande:

En tidigare version av denna artikel kunde tolkas som att allt Klexane dras in. Endast ett begränsat antal tillverkningssatser omfattas dock av indragningen, övrigt Klexane kan användas enligt godkända indikatorer.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev