Nyheter
Läkemedelsverket får kritik för att strunta i patienternas rapporter
Publicerad: 24 mars 2014, 07:37
Foto: Photos.com
Läkemedelsverket använder inte den kunskap som samlas in genom biverkningsrapportering från allmänheten, enligt debattartikel.
Det är anmärkningsvärt att kännedomen om att patienter kan rapportera misstänkta biverkningar direkt till Läkemedelsverket nästan lyser med sin frånvaro, skriver sex debattörer på Svenska Dagbladets debattsida. Möjligheten har funnits i nästan fem år, men debattörerna anser att Läkemedelsverket inte marknadsför den till allmänheten.
De kritiserar också myndigheten för att inte följa upp de cirka 6 200 rapporter som har kommit in från patienter.
Här existerar ypperliga möjligheter att undersöka hur de som faktiskt tar läkemedlet i fråga beskriver en misstänkt biverkan, något som sällan kommer fram i rapporteringen via hälso- och sjukvården. Detta är en värdefull kunskap, eftersom olika människor kan reagera olika på samma läkemedel. Det besynnerliga är dock att denna kunskap ännu inte utnyttjats och Läkemedelsverket har i dagsläget ej heller några planer på att göra det , skriver debattörerna i artikeln.
Debattartikeln är undertecknad av bland annat Arne Melander, professor emeritus i klinisk farmakologi, och Lena Westin och Jan Albinson som grundade Kilen, en tidigare konsumentorganisation för läkemedelsanvändare.
SAMUEL LAGERCRANTZ