Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsverket ger nya råd om allergivaccinationer

Publicerad: 1 mars 2005, 09:03

Läkemedelsverket har gjort en ny utredning av allergivaccinet Alutard SQ Timotej och beslutat att förändra sina råd om hur vaccinet ska ges under de första veckorna av behandlingen.


De senaste två åren har det skett en kraftig ökning av antalet fall av svåra och livshotande allergichocker i samband med allergivaccination med medlet Alutard SQ Timotej. Fallen har framför allt rapporterats i Danmark, men det har även förekommit fall i Sverige.

Efter en utredning sänktes den högsta dosen för underhållsbehandling vid allergivaccination. Men nu har en ny utredning visat att biverkningarna framför allt har uppträtt i uppdoseringsfasen, under de veckor då allergenet ges i allt högre dos. Några kvalitetsproblem i tillverkningen har man inte kunnat finna.

Därför har nu Läkemedelsverket uppdaterat sina rekommendationer om hur uppdoseringen ska gå till. Samtidigt betonar myndigheten att behandlingen ska genomföras av läkare med erfarenhet av allergivaccination och att patienten måste observeras i minst 30 minuter efter varje injektion.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev