Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsverket kräver svar om NCS

Publicerad: 19 augusti 2016, 08:48

Foto: Thinkstock

Läkemedelsverket går vidare i fall med den omdebatterade läkemedelsmodulen NCS.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketRegion HallandIvo

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om läkemedelsmodulen NCS som används av sjukvården i Region Halland. De anställda upplever systemet som krångligt och därigenom patientosäkert.

Två gånger har NCS lex Maria-anmälts. I det ena fallet blev en patient utan sin strokemedicin i nio dagar och avled en tid efter det.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, var relativt nöjd med Region Hallands utredning av den anmälan och förslagen på åtgärder, som till stor del handlade om utbildning för personalen. Myndigheten har därför släppt ärendet. Men Läkemedelsverket går vidare.

Läkemedelsverket har begärt information om händelsen bakom lex Maria-anmälan, och bakgrund till varför tillverkaren Evry Healthcare inte skickat en tillverkarrapport om tillbud och olyckor, vilket är brukligt. Myndigheten vill också veta hur företaget hanterar incidenter och hur de klassificeras beroende av allvarlighetsgrad.

Därtill vill Läkemedelsverket veta vilka kunder som använder läkemedelsmodulen NCS, vilka journalsystem som NCS kommunicerar med, och vilka incidenter respektive kund råkat ut för.

Relaterat material

Kvinna utan strokemedicin i nio dagar – Ivo har fattat beslut

Läkemedelsmodul bidrog till mammans död

Läkare varnar för osäkert system

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev