Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsverket medger diskriminering

Publicerad: 5 juni 2014, 11:37

Läkemedelsverket medger att det diskriminerade en 57-årig kvinna från Iran vid en rekrytering.


Läkemedelsverket ställde höga krav när det gick ut med annons för att tillsätta fyra tjänster som regulatoriska handläggare på myndigheten förra året, en tillsvidareanställning och tre visstidsanställningar. Kvinnan, som har sitt ursprung i Iran, sökte tjänsterna men kallades inte till intervju, trots att hon med råge levde upp till kraven i annonsen.

Samtidigt kallades andra, yngre personer med svenskklingande namn, på intervju. En av dem fick sedan den tjänst som kvinnan överklagade tillsättningen av.

– Många av dem som blev kallade var mycket yngre, födda på 1980-talet. I annonsen hade man ställt ganska höga krav på kompetens. Men Läkemedelsverket menade att man hade slagit ihop de fyra tjänsterna i annonsen och att den därför inte speglade behoven, säger Anna Ericsson, utredare på diskrimineringsombudsmannen, DO, till Dagens Apotek.

Läkemedelsverket sökte personer med farmaceutisk eller annan naturvetenskaplig högskoleutbildning eller motsvarande arbetslivserfarenhet. Erfarenhet av regulatoriskt arbete på läkemedelsföretag var meriterande.

Den sökande kvinnan har bland annat forskarutbildningar i bagaget inom klinisk läkemedelsutveckling och immunologi från svenska universitet, en bachelor of science från Iran och många års arbetslivserfarenhet, inte minst från läkemedelsindustrin. Från läkemedelsföretag har hon mångårig erfarenhet av projektledar- och koordinatorroller inom forskning och utveckling av läkemedel.

Flera av de sökande till Läkemedelsverkets tjänster hade erfarenhet från läkemedelsindustrin och nekades, likt anmälaren, intervju med hänvisning till sin gedigna erfarenhet.

Kvinnan överklagade tillsättningen av en tjänst till Statens överklagandenämnd, som gav henne rätt. Läkemedelsverket ålades att erbjuda henne tjänsten. Men eftersom hon hade fått ett annat uppdrag och inte kunde lämna det jobbet så snabbt som krävdes, försvann möjligheten. Därefter gjorde kvinnan en anmälan till DO.

DO:s bedömning efter en granskning av meriterna hos de m som kallats till intervju var att hon hade utsatts för diskriminering som har samband med både ålder och etnicitet.

Läkemedelsverket har medgett att hanteringen av rekryteringen var felaktig och beklagar den. I en förlikning med DO har Läkemedelsverket gått med på att betala 75 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev