Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsverket ställer krav på ansvariga receptarier

Publicerad: 6 mars 2009, 13:40

Nu är Läkemedelsverkets första tolkning av det omdebatterade begreppet läkemedelsansvarig offentlig. Av receptarier vill man kräva flerårig yrkeserfarenhet av kvalitetsarbete.


I regeringens proposition om den nya apoteksmarknaden föreslås att en ”farmaceut med tillräcklig kompetens och erfarenhet för uppgiften” ska utses till läkemedelsansvarig på varje apotek. Formuleringen har blivit mycket omdebatterad, se artikel här intill.

Nu har Läkemedelsverket redogjort för sin tolkning av kravet i ett utkast till föreskrifter som man sänt till socialdepartementet.

För att receptarier ska kunna bli aktuella som läkemedelsansvariga, vill Läkemedelsverket kräva ”flerårig yrkeserfarenhet från apoteksverksamhet, särskilt från kvalitetsrelaterade arbetsuppgifter”.

– Det låter spontant som en väl hård skrivning. Vad man menar med flerårig erfarenhet är centralt i detta sammanhang. Alla receptarier som arbetar med kvalitetssäkring är ju inne i rollen, kommenterar Carina Jansson, ordförande i Farmaciförbundet.

En läkemedelsansvarig bör allmänt ”ha goda kunskaper om kvalitetskrav hänförliga till öppenvårdsapoteksverksamhet och läkemedelshantering samt även i övrigt ha goda kunskaper om gällande bestämmelser på området", anser Läkemedelsverket.

Malin Östbring Carlsson, apotekare och en av de drivande krafterna i föreningen Apotekarsällskapet, är inte helt nöjd med förslaget.

– Jag hade önskat att de hade lyft fram yrkeserfarenhet som kvalitetsansvarig, i stället för bara erfarenhet av ”kvalitetsrelaterade arbetsuppgifter”. Dessutom tycker jag att man också borde ställa krav på läkemedelsansvariga apotekare att de har yrkeserfarenhet från apotek, säger Malin Östbring Carlsson.    Apotekare ilskna över nya kompetenskrav

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev