Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsverket varnar för osteoporosmedel

Publicerad: 16 november 2007, 15:33

Det nya osteoporosläkemedlet Protelos kopplas nu till allvarliga fall av hudbiverkningar. Enligt Läkemedelsverket finns dock inga rapporterade fall från Sverige.


Protelos (strontiumranelat) godkändes 2004 för behandling av postmenopausal osteoporos för att minska risken för kot- och höftfrakturer.

Efter godkännandet har 16 fall av så kallad Dress, Drug Rash with Eosinophilia and Systemic Symtoms, rapporterats i samband med Protelosbehandling. Två av fallen hade dödlig utgång. Men enligt Läkemedelsverket finns inga rapporterade fall från Sverige.

Dress är ett potentiellt livshotande syndrom som karakteriseras av hudreaktioner, feber, eosinofili, lymfkörtelsvullnad och systemspåverkan som till exempel interstitiell nefropati och interstitiell lungsjukdom.

De kliniska symtomen har oftast uppträtt inom 3–6 veckor efter behandlingsstart, skriver Läkemedelsverket. Förbättring sker vanligen efter utsättande av läkemedlet och efter behandling med kortison.

Enligt Läkemedelsverket är det viktigt att patienten informeras om att genast avsluta behandlingen med Protelos och kontakta sjukvården om hudförändringar observeras.                Läs mer på Läkemedelsverkets hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News