Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsverket vill få bättre koll på bristläkemedel

Publicerad: 2 september 2020, 11:46

Foto: Getty Images

Det är allt för svårt att få överblick över tillgången på läkemedel i landet. Därför hoppas Läkemedelsverket att få i uppdrag av regeringen att ta fram ett nationellt lagersaldosystem. Det rapporterar nyhetstjänsten Läkemedelsmarknaden.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketLäkemedelCoronakrisen

Läkemedelsverket anser, enligt Läkemedelsmarknaden, att dagens restnoteringssystem är ett alltför trubbigt verktyg, bland annat eftersom restnoteringar inte säger något om hotande bristsituationer. Direktören Maja Marklund konstaterar i Läkemedelsmarknaden att det har varit svårt att skapa en bild över tillgången på läkemedel, under den första delen av pandemin.

– Vi har haft ganska täta dialogmöten med både myndigheter, regioner, SKR, distributörer, tillverkare och apoteksbranschen för att gemensamt diskutera åtgärder för att förhindra läkemedelsbrist. Men vi kunde konstatera att det inte finns något system där alla pusselbitar finns samtidigt, säger hon till Läkemedelsmarknaden.

Under 2021 skulle ett nytt system för lagersaldon kunna vara på plats, under förutsättning att regeringen ger Läkemeldesverket uppdraget, uppger Maja Marklund. Vad det skulle kosta är än så länge inte offentligt.

Myndigheten har också identifierat andra behov vid en fortsatt pandemi. Det handlar till exempel om att minska risken för restriktioner som i sin tur påverkar rörligheten av både läkemedel och medicintekniska produkter. Dessutom behöver ansvaret förtydligas vid upphandling och inköp av medicintekniska produkter till hälso- och sjukvård och andra aktörer.

Läkemedelsmarknaden

Läkemedelsmarknaden är en nyhetstjänst för beslutsfattare inom läkemedelsbranschen. Den innehåller dagliga nyheter, fördjupningar och intervjuer.

Läs mer här.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev