Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsverket vill ha långa perioder

Publicerad: 18 februari 2013, 13:29

Läkemedelsverket vill ha betydligt längre perioder för månadens vara.


På det stora hela håller Läkemedelsverket med om det mesta i Sofia Wallströms stora läkemedels- och apoteksutredning. Det framgår av myndighetens remissvar.

Men myndigheten anser att generikamodellens månadslånga perioder för utbyte av läkemedel är alldeles för korta. Främst på grund av risken för felmedicinering.

Utredningen föreslår att perioden förlängs till två månader. Läkemedelsverket vill helst gå ännu längre. Myndigheten anser att grunden för att inte välja fyra månader är otydlig och anser att det förslaget bör utredas ytterligare. Två månader anser Läkemedelsverket är en för kort period.

Läkemedelsverket är ganska positivt till utredningens förslag av prissättningsmodell av läkemedel generellt. Fast den nya internationella prisjämförelsen anser myndigheten är för passiv och ger Sverige för liten möjlighet att aktivt påverka priset. Därför föreslår Läkemedelsverket att en internationell referensprissättning endast ska vara en del av prismodellen efter fem år, i kombination med andra mått baserade på kostnadseffektivitet.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News