söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkemedelsverkets föreskrifter för de nya apoteken är klara

Publicerad: 29 juni 2009, 11:19

Från och med onsdag den 1 juli tar Läkemedelsverket emot ansökningar om att starta apotek. Det är följden av att de föreskrifter som ska styra omregleringen nu är klara.


Föreskrifterna finns publicerade på Läkemedelsverkets hemsida och gäller ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek, detaljhandel vid öppenvårdsapotek och distanshandel vid öppenvårdsapotek.

Enligt Erica Hagblom, utredare på Läkemedelsverkets inspektionsenhet, innebär de nya föreskrifterna att det från den 1 juli är fritt fram att skicka in ansökningar till verket om att starta apotek.

Däremot kan inte den som ansöker nu räkna med att ansökan ska kunna hållas hemlig. I ett varnande meddelande på Läkemedelsverkets hemsida slår myndigheten fast att det inte finns någon bestämmelse som gör det möjligt att sekretessbelägga inkomna ansökningar.

Läkemedelsverket råder därför den som vill att ansökan inte ska kunna begäras ut att vänta med ansökan tills en bestämmelse om undantag från offentlighetsprincipen ska finnas. När denna bestämmelse ska vara klar finns det dock inga besked om än.

Nu väntar ytterligare några föreskrifter, enligt Erica Hagblom.

– Receptföreskriften kommer i en omarbetad version. Den är gammal och har blivit svårläst med åren. Nu kommer den att bli mer användbar, säger hon.

Dessutom väntar två nya föreskrifter om maskinell dispensering och ex tempore-tillverkning av skräddarsydda läkemedel..

Läs de nya föreskrifterna:

Föreskrifter om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek
Föreskrifter om detaljhandel vid öppenvårdsapotek
Föreskrifter om distanshandel vid öppenvårdsapotek

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev