Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting äger läkemedelsaktier

Publicerad: 5 maj 2008, 11:53

Landstinget i Jönköpings län äger aktier för motsvarande cirka 50 miljoner kronor i läkemedels- och hälsovårdsindustrin. Det visar en granskning gjord av Värnamo Nyheter.


Genom två pensionsfonder äger Landstinget i Jönköpings län aktier i ett antal läkemedelsbolag, bland andra Astra Zeneca, Johnson & Johnson och Eli Lilly.

Landstingets etiska riktlinjer förbjuder innehav i vapen- eller alkoholindistrin, men trots att landstinget är en tung maktfaktor vad gäller inköp av läkemedel finns inga regler om aktieinnehav i den industrin.

Genom att ägandet sker genom ett fondinnehav menar dock landstingets finanschef, Mats Olsson, att det inte bör vara några problem.

– Vi äger dem indirekt, så vi kan inte utöva något inflytande direkt i bolagens styrelser, säger Mats Olsson till Värnamo Nyheter.

Representanter för Läkarförbundet är dock kritiska till landstingets ägande i läkemedelsindustrin.

– För att undvika att misstanke uppstår bör man ta upp det i en policy om man ska äga aktier i läkemedelsbolag eller inte. Vi i Läkarförbundet har en placeringspolicy där vi skriver att vi ska undvika att placera i läkemedelsindustrin, säger Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, till tidningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev