torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting anmäler fyra fysioterapeuter

Publicerad: 26 augusti 2014, 11:45

Fyra av tio granskade privata fysioterapeuter i Uppsala saknade nästan helt journaldokumentation. De anmäls nu till Ivo.


Tio av det trettiotal fysioterapeuter som ersätts enligt den så kallade nationella taxan inom Landstinget i Uppsala län har granskats av ett konsultföretag under våren 2014.

Medicinskt sakkunniga personer har gått igenom fem patientjournaler hos varje vårdgivare. De har bland annat tittat på journaldokumentationen och faktureringen till landstinget.

Resultatet blev att det finns brister i journalföringen hos flertalet av fysioterapeuterna. Fyra av tio saknade nästan helt journaldokumentation för de besök som fakturerats till landstinget, enligt Maj Sölvesdotter, verksamhetscontroller vid landstingets ledningskontor.

Granskarna anser att bristerna medför påtagliga risker för patientsäkerheten och reser frågor om besöken verkligen ägt rum.

– Enligt dialogen med vårdgivarna handlar det om bristande rutiner snarare än om medvetet fusk. I nuläget finns inga misstankar om att någon försökt nå ekonomisk vinning. Men vi går vidare med den ekonomiska granskningen, säger Maj Sölvesdotter.

Fysioterapeuterna har lovat att rätta till bristerna och nya uppföljningar kommer att göras. Landstinget i Uppsala län har under det senaste året förstärkt uppföljningen av vårdgivare.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev