Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting anmäler läkare som patientfarlig

Publicerad: 29 augusti 2017, 13:11

Efter 18 avvikelser på en och halv månad väljer ett landsting i norra Sverige att anmäla en läkare till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.


Ämnen i artikeln:

Ivo

Enligt anmälan har läkaren via ett bemanningsbolag haft en tjänst i landstingets primärvård under ungefär en och halv månads tid under sommaren 2017. Under den tiden ska det ha inträffat totalt 18 händelser som resulterat i avvikelserapporter varav några bedöms som allvarliga.

Läkaren ska bland annat ha skickat hem ett fyraårigt barn med högt blodsocker och högt urinsocker – utan åtgärd. Två dagar senare skickas barnet till sjukhus med ambulans. Ett annat fall handlar om en stomiopererad kvinna som sökt för blödningar där läkaren inte gjort någon rektalundersökning. Enligt anmälan upptäcks senare en misstänkt malignitet med rektalundersökning. Läkaren ska även ha väntat en dag med att sätta in antibiotika vid handläggning av en patient som hade ett CRP över 170. Patienten avlider senare.

I anmälan listas 15 avvikelser men det framgår även att det finns totalt 18 avvikelser från läkarens tjänstgöringstid. ”Den sammantagna bilden indikerar behov av en närmare granskning av Ivo”, skriver landstinget. Såväl läkaren som bemanningsbolaget är informerade om avvikelserna och läkaren är även informerad om att landstinget överväger att göra en anmälan.

Anmälan enligt patientsäkerhetslagen 3 kapitlet 7§

En vårdgivare ska snarast anmäla till Inspektionen för vård och omsorg om det finns skälig anledning att befara att en person, som har legitimation för ett yrke inom hälso- och sjukvården och som är verksam eller har varit verksam hos vårdgivaren, kan utgöra en fara för patientsäkerheten.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Ivo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News