tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting anmäler patientfarlig narkosläkare

Publicerad: 8 november 2017, 12:22

Foto: Thinkstock

Efter att en patient avlidit i lungödem utreder nu Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om en narkosläkare kan utgöra en fara för patientsäkerheten.

Ämnen i artikeln:

Ivo

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Enligt en anmälan till Ivo kopplas den misstänkt patientfarliga narkosläkaren samman med en tidigare lex Maria-anmälan från samma landsting. Av lex Maria-anmälan framgår att en nyopererad 92-årig kvinna ordinerats stora mängder vätska, utvecklade ett lungödem och sedan avled.

I lex Maria-anmälan skriver landstinget att mängden vätska inte stod i proportion till kvinnans ålder, vikt eller ingreppets karaktär. Dessutom ska övrig personal ha påpekat detta för den nu anmälda narkosläkaren, som trots det inte ändrade ordinationen.

Narkosläkaren har, enligt landstingets internutredning, hävdat att personalen agerat för sent, att det saknades andningsövervakning under den tid patienten låg på uppvaket, att det var mörkt på rummet och att personalen ska ha gett patienten läkemedel utan ordination. Förklaringar som landstinget inte hittar något stöd för i patientens journal.

Enligt personalen ska narkosläkaren å sin sida inte lyssnat på deras observationer, vilket till viss del kan förklaras i språksvårigheter. Men landstinget skriver också att narkosläkarens respekt för andra yrkesgrupper upplevdes som ”bristfällig”.

”Verksamhetschefen har tagit beslut att aldrig mer anlita berörd person som hyrläkare”, skriver landstinget i internutredningen. Bemanningsbolaget ska också vara informerat.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev