Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Landsting avråder allmänhet från att lämna PKU-biobanken

Publicerad: 27 Juni 2008, 12:52

Ta inga förhastade beslut om att kassera prov i PKU-biobanken! Det uppmanar Stockholms läns landsting allmänheten efter den senaste tidens debatt.


Som Dagens Medicin tidigare berättat har regeringen tillsatt en utredning som ska göra en översyn av lagen om biobanker.

 Utredningen ska bland annat överväga om det ska bli tillåtet för polisen att beslagta blodprover från PKU-biobanken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. En annan fråga är huruvida rätten att återkalla sitt samtycke till hur vävnadsprover som lämnats till en biobank får användas ska avskaffas.

I samband med debatten kring detta har flera personer vänt sig till PKU-biobanken för att få sina prov kasserade, skriver Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

 Landstinget avråder nu personer som har sparade prov i PKU-biobanken eller i andra biobanker från att  ta förhastade beslut om att kassera dessa prov .

 Först när översynen av lagen är klar, om cirka två år, står det klart om förutsättningarna för de sparade proverna verkligen kommer att förändras, skriver landstinget.

 PKU-biobanken innehåller blodprov på alla personer som är födda i Sverige efter 1975, förutsatt att deras föräldrar gav sitt samtycke. Totalt handlar det om runt 3,3 miljoner prover.

 Sedan blodprovet från utrikesminister Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic lämnades ut till polisen  2003 begärde 530 personer utträde ur registret under ett drygt år.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev